שיבושי היגוי
דיבור הינו אחת מהפעולות התנועתיות המורכבות ביותר בגוף האדם. הוא דורש תיאום בין יכולות סנסוריות ומוטוריות, ומצריך תכנון והפעלה של כל אברי ההיגוי, הקול והנשימה ביחדות זמן קצרות. על כן שיבושי היגוי נפוצים מאוד אצל פעוט המפתח יכולות אלו. למעשה שיבושי היגוי הם חלק בלתי נפרד מהתפתחות הדיבור התקינה. לכל סוג שיבוש יש גיל בו הוא אמור לחלוף הודות להבשלת המערכות המתפתחות אצל הפעוט. אם שיבוש אינו עובר עד גיל התקרה, יש לפנות לאבחון אצל קלינאית תקשורת על מנת לבחון צורך בטיפול.
שיבושי היגוי מרובים
כשפעוט מתחיל לדבר, מערכות הדיבור שלו עדיין לא בשלות מספיק על מנת לאפשר לו דיבור מושלם. לכן הוא משמיט הברות (ננה במקום בננה), מכפיל עיצורים (דדור במקום כדור), משכל עיצורים (פכית במקום כפית), משמיט עיצורים (בבוק במקום בקבוק) וכדומה. עד גיל 3 שיבושים אלה אמורים לחלוף כמעט לגמרי.
עם זאת, ישנם שיבושי היגוי המצריכים התערבות של קלינאית תקשורת לפני גיל 3. בכל מקרה של חשד, למשל כאשר מובנות הדיבור של הילד נמוכה מאוד, יש לפנות לאבחון.
שיבוש הגאים ספציפיים
ישנם הגאים בשפה שקלים יותר להיגוי מהגאים אחרים. לכן ישנם הגאים שנהגים באופן נורמאלי בגיל מאוחר יותר.
ישנם ילדים המשבשים בקביעות הגה מסויים או יותר. למשל השמטה של ההגאים ר', ו-ל', החלפה קבועה של ההגה ק' בהגה ט' ושל ההגה ג' בהגה ד', או שיבוש של ההגאים השורקים: ס', ז', צ', ו-ש'.
לכל הגה יש גיל תקרה שעד לגיל זה ממתינים לראות האם הבשלת המערכות תוביל לרכישה תקינה של ההגה.
באבחון של קלינאית תקשורת ניתן לקבוע אלו שיבושים דורשים טיפול ובאיזה גיל.
אפרקסיה וורבלית
אפרקסיה וורבלית הינה קושי בתכנון תנועות של אברי ההיגוי. ילד עם אפרקסיה וורבלית יתקשה מאוד בהפקת דיבור ומובנות דיבורו תהיה נמוכה מאוד. בנסיונו לאמר מילה מסויימת, התוצאה תהיה לרוב רחוקה ממילת המטרה. כמו כן, יתכן כי כל פעם יהגה את המילה בצורה שונה. לדוגמא: בבואו לאמר את המילה משרוקית, יאמר פעם "אאוקי", פעם "אמוקי" ופעם "אשוקית". לילד עם אפרקסיה וורבלית יש גם קושי גדול בחיקוי תנועות של אברי הדיבור.
במקרים של אפרקסיה וורבלית טיפול מוקדם הינו חשוב ביותר.