הפרעות קול
מנגנון הפקת הקול
מערכת הפקת הקול מורכבת משלוש תת מערכות:
-
מערכת הנשימה
-
המערכת הפונטורית (הגרון)
-
מערכת חללי התהודה (לע, פה, אף, סינוסים)
מיתרי הקול נמצאים בגרון מעל פתח קנה הנשימה, בדיוק מאחורי הגרוגרת. ישנם שני מיתרים הדומים לשפתיים המהוות שסתום לקנה הנשימה. בשעת דיבור, מיתרי הקול סגורים, ואוויר הנדחף מהריאות למעלה, לוחץ על שני המיתרים וגורם להם להפתח ולרטוט. רטיטת מיתרי הקול היא הגורמת להפקת הקול. לכן, הגאים שבעת הפקתם מיתרי הקול רוטטים נקראים הגאים קוליים, והגאים שבעת הפקתם מיתרי הקול פתוחים, כמו במצב נשימה, נקראים הגאים בלתי-קוליים.
פתולוגיה בקול
הפרעות קול יכולות לבוא לידי ביטוי בצרידות, שבירות קול, היעלמות הקול, גובה טון לא מתאים, עייפות ומאמץ בזמן דיבור, כאבי גרון ועוד. בעיות מסוג זה שכיחות אצל גננות, מורים, זמרים ואנשים שעיסוקם כרוך במאמץ קולי.
להפרעות קול 2 גורמים עיקריים:
-
שימוש לקוי בקול - הפעלה לא נכונה של המערכת הקולית (missuse) או הרגלים שיכולים להזיק למערכת הקולית (abuse) כגון לחישות, צעקות ודיבור יתר.
-
גורמים אורגניים - שינוי במבנה או בתפקוד של המערכת הקולית. כגון יבלות, פוליפים, בצקות, שיתוק מיתר ועוד.
הגורמים הנ"ל יכולים לבוא בנפרד או ביחד. יבלות למשל הן גורם אורגני המופיע כתוצאה משימוש יתר או שימוש לקוי בקול.
טיפול בהפרעות קול
בעת הופעת אחד מהסימנים להפרעת קול (כגון צרידות, שבירות קול, כאבי גרון, תחושה של גוף זר בגרון, צורך תכוף לכחכח ושיעול תכוף) יש להבדק תחילה אצל רופא אף אוזן גרון שיאבחן את הבעיה וימליץ על הטיפול המתאים.
טיפול בהפרעות קול יכול להיות רפואי - תרופות, ניתוחים וכדומה, התנהגותי - טיפול אצל קלינאית תקשורת, או שניהם.
גם במקרים בהם נדרשת התערבות כירורגית כמו הסרת יבלות או פוליפ ממיתרי הקול, הטיפול הקולי אצל קלינאית תקשורת הוא הכרחי, וזאת על מנת למנוע הישנות של הבעיה.
טיפול קולי אצל קלינאית תקשורת
טיפול התנהגותי כולל שני מרכיבים:
-
הקניה של שימוש נכון בשלוש המערכות המשתתפות בהפקת קול - שימוש נכון בנשימה בעת הפקת הקול, מציאת גובה טון מתאים ושימוש נכון בחללי התהודה.
-
שינוי הרגלים שעשויים להזיק לבריאות המערכת הקולית
לעיתים מטרת הטיפול היא להביא לשיפור ואף ריפוי הממצא הפיזיולוגי.
טיפול אפקטיבי בהפרעות קול, יכול להביא לשיפור ואף היעלמות בעיות הקול ומונע נזק עתידי נוסף.